Blog d’Acise
Fa onze anys que el Departament de Salut i el d’Educació de la Generalitat de Catalunya va posar en marxa el programa Salut i Escola (PSiE), un programa d’abast comunitari que requereix la cooperació i la intervenció coordinada de diferents professionals, des del medi educatiu fins als centres d’atenció primària passant per diferents sectors d’atenció especialitzada del territori.
Amb una implementació irregular i, sovint, amb poca continuïtat per part dels centres educatius, les últimes dades oficials relatives al curs 2012-2013 revelen que quasi la meitat de les escoles de Barcelona ciutat han participat amb algun tipus d’activitat, essent al voltant d’un terç d’aquestes les que han realitzat alguna activitat de promoció de la salut i prevenció de malalties. En una de cada cinc escoles es va realitzar almenys una consulta oberta, que és un espai confidencial de consulta que es realitza dins dels centres educatius en el que els estudiants de secundària poden accedir de manera voluntària per fer qualsevol consulta, pregunta o dubte relacionat amb la salut a la infermera referent del programa.
Hem parlat amb Mònica Serravinyals i Marta Serdà, dues de les quatre infermeres que integren l’equip de Salut i Escola del Cap Adrià junt amb Lola Martín i Gemma Munné, per conèixer de primera mà l’experiència i els beneficis del programa sobre la població adolescent. Aquest equip, que el passat mes d’abril va rebre el Segon Premi a l’Experiència Comunitària de la 1a Jornada d’Intercanvi d’Experiències en Salut Comunitària de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat, està implementant, amb una alta dosi de compromís i il·lusió el programa a 5 centres educatius des del curs passat, recuperant la tasca que el mateix CAP ja havia iniciat el 2010.
– Quina és la vostra tasca dins dels instituts?
M.Serdà –Dins el programa Salut i Escola les infermeres implentem el programa a través de la Consulta Oberta. Els nois i noies venen voluntàriament i ens expliquen el que els preocupa entorn temes de salut i el seu dia a dia. Remarquem sempre la importància de la confidencialitat, sempre que no detectem algun risc per l’adolescent o per algú del seu voltant. Durant el curs 2013-2014 es va iniciar el traspàs de la vacunació escolar de l’Agència de Salut Pública de Barcelona als Equips d’Atenció Primària i va ser una nova oportunitat per apropar-nos als centres escolars
M.Serravinyals – Fa dos anys que estem en el programa i, a banda de la Consulta Oberta, aportem propostes sobre activitats concretes ja siguin dirigides per nosaltres o per d’altres agents del territori, segons les necessitats que detectem en cada centre. També utilitzem els recursos d’Infermera virtual que s’ajusten a les preocupacions i necessitats dels adolescents, tant en consells com en infografies en espais comuns del centre.
Notícies COIB
[dimarts, 12 de maig de 2015]

Deja una respuesta